3D printer

Hvad er en 3D printer?

En 3D printer bruges til at fremstille tredimensionelle objekter. Det er en additiv produktionsform, som betyder, at det tredimensionelle objekt bliver printet i et materiale, typisk i plastik, lag for lag. Med en 3D printer kan du fremstille alt lige fra værktøjer, smykker, knager og mobilcovers til prototypen på din nye virksomhedside – det er (nærmest) kun fantasien der sætter grænser. Det kræver blot, at du er i stand til at tegne i et 3D program. 

Fremgangsmåde - kort fortalt

Processen starter med, at du laver en 3D model på din computer. Dit digitale design skal være en CAD (Computer Aided Design) fil. Til at lave din CAD fil kan du anvende 3D software så som Rhino, Inventor eller TinkerCad (kan hentes gratis her). Alternativt kan du downloade en eksisterende model fra en web platform som fx YouMagine, Thingiverse, Yeggi eller Instructables. Filen skal gemmes som en STL/OBJ/DME/AMF fil, hvorefter den overføres til 3D printeren.
Ønsker du en mere detaljeret beskrivelse af fremgangsmåden, kan du hente en maskinguide til 3D Ultimaker 2 her eller læse mere her.

 

Materialer og pris

Materialer til 3D printeren kan du finde i FabLab. Det er forskelligt hvad vi har på lager, men de består alle af filamenter i forskellige former for bionedbrydeligt plast. Prisen er 30 ører pr. g. (inkl. spildmateriale).

 

Specifikationer

Model

3D Ultimaker 2

Print teknologi

Fused filament fabrication (FFF)

Bygge volumen

23 x 22,5 x 20,5 cm

Lag opløsning
  • 20 mikrometer (ultrahøj opløsning)
  • 60 mikrometer (høj opløsning)
  • 100 mikrometer (medium opløsning)
  • 200 mikrometer (lav opløsning)
Filtyper

STL / OBJ / DAE / AMF

Support til netværksoperativsystem

Windows (XP 32 bit / 7+), Ubuntu Linux (12,04+) & Mac OS X (10,6 64bit +) 

Find flere informationer om Ultimaker 2 her.